Oleh:Suzira Bt A. Rahman
Like: www.facebook.com/bukuresepi
100 g gandum
1 tsp Baking Powder
1 tbsp perisa pandan
100 ml santan kelapa (saya guna yang segera)
4 kuning telur
35 ml minyak jagung
¼ tsp pewarna hijau
5 biji putih telur
¼ tsp Cream of Tartar
100 g gula kastor
Secubit garam
Instructions
1. Pnaskan oven 170° celcius.
2. Perisa pandan dan pewarna hijau
dicampurkan ke dalam santan kelapa.
3. Tambahkan kuning telur, 50 g gula kastor
dan garam kedalam santan. Guna hand whisk
sahaja.
4. Ayak tepung gandum dan baking powder dan
masukkan ke dalam adunan santan tadi. Letak
ketepi.
5. Putar putih telur dengan kelajuan yang tinggi
dan tambahkan 50 g gula kastor dan cream of
tartar. Putar lagi hingga adunan ringan. (bila
terbalikkan bekas, adunan tidak jatuh).
6. Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan
kedalam adunan tepung dan kacau
menggunakan hand whisk. Dah sebati, ambil lagi
lebihan 2/3 putih telur dan gaulkan perlahan-
lahan ke dalam adunan.
6.Masukkan adunan kedalam bekas/ loyang
chiffon/ bengkang dan bakar 50 minit.
gambar hiasan..