Bahan-bahan:
**12 gm agar-agar
**1 liter air ( agak2 pon bole, bergantung pada tahap kepejalan yg kite maw)
**1 cawan gula
**2 helai daun pandan
* 2 biji telur gred C
* 2 sb tepung kastard (ikut kepekatan yg kita maw pon bole)
1 tin susu cair
2 sb mentega
Pewarna merah, jingga dan hijau ( ikut suke je )
Cara-caranya:
Campurkan kesemua bahan ** ke dlm periuk dan masak hingga gula dan agar2 larut sebati.
Sementara menunggu agar2 dan gula larut, pukulkan bahan * menggunakan wisker/ pemukul telur.
Kemudian, tapiskan bahan * yg telah dipukul hingga sebati dan masukkan ke dlm larutan ** yg telah sebati bersama dengan susu cair.
Kacau hingga mendidih dan tutupkan api.
Masukkan mentega dan kacau sebati.
Bahagikan bater kepada 3 adunan dan warnakan mengikut warna kesukaan. * Nak larutkan slh satu bater ngan serbuk koko pon bole.
TIPS MEMBUAT LAPISAN PELANGI:
Sengetkan sebelah bahagian loyang sepanjang membuat lapisan puding pelangi.
Loyang hendaklah dibasahkan dengan air utk memudahkan proses melapis.
Lapisan hendaklah dibuat perlahan2 dan berhati2 supaya adunan x menjadi 'marble'.
Dah siap lapis..sejukkanla dlm peti dulu,.baru sodap dimakan...hehe
#copy paste dari cikgu isme nye blog..next tyme leh wat sendirik..
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment